loader image

Har du noen gang tenkt at prisen på ditt oppussingsprosjekt var for god til å være sann? Som oftest er den det, dessverre… Som tidligere håndverksbedrift har vi hørt mange historier, og jeg har lyst til å fortelle et par av dem.

Historien om Arne

“Arne” kontakta en velrennomert entreprenør for å få utført drenering rundt boligen sin. Han syntes prisen var litt for høy, så han tenkte at han kunne gjøre mye av arbeidet egen hånd, for å spare penger. Han leide inn en person til å grave, og planen var å legge rør og isolere grunnmur selv.

Problemene starta allerede under gravinga. Gravemaskinføreren hadde helt sinnsyke påslag for uforutsette ting, som for eksempel at grøfta raste sammen over natta. (Sånt kan skje, men det er graveren sitt ansvar å sikre at grøfta holder, og det er hvertfall uhørt å ta 10.000,- kr i tillegg for to ekstra tak med skuffa..). Arne endte i en tvist med gravemaskinføreren. Denne endte med at gravemaskinføreren stakk av med Arnes penger, uten at gravinga var fullført. Arne måtte så finne en ny gravemaskinfører, og var derfor så godt som tilbake til start. Neste mann bak spakene utførte jobben, og Arne kunne så sette igang med å legge rør og isolere selv.

En løsning i sikte?

Tilsynelatende gikk alt bra. Men fuktproblematikken i kjelleren bedret seg ikke. Arne tar derfor kontakt igjen med den opprinnelige entreprenøren (som hadde tilbudet han takka nei til), for å få tips og råd om hva han kan gjøre videre. De kommer på befaring, og sier at hele dreneringen må gjøres på nytt. Grøfta var for grunn og hjalp derfor ikke grunnvannet vekk fra boligen. I tillegg hadde Arne selv lagt rør og isolering feil. Med de totale kostnadene for ny graving, riving av Arnes arbeid, ny rørlegging/isolering og opparbeidelse av tomta igjen, kom totalkostnadene på det dobbelte av hva det opprinnelige tilbudet var på. For ikke å snakke om pengene han hadde brukt på ikke mindre enn to gravemaskinførere (hvorav én stakk av med hele summen han hadde betalt), utstyr og materiell til isolering og rør, og sist, men ikke minst, tida han selv brukte på dette. Med en nyfødt baby i hus.

Rabattkuponger

Så har vi “Charlotte” som skulle bygge opp et nytt bad i kjelleren. Via en nettside hadde hun fått tak i kuponger. Disse kupongene kunne løses inn i tjenester fra tilknyttende bedrifter og samtidig få tilbud med en klekkelig rabatt. Det som viste seg, etter at Charlotte hadde signert, var at dette tilbudet inneholdt nesten ingen av tjenestene som kreves for å bygge opp et bad fra grunnen av. Så enden på visa her, som med Arne, var at totalkostnadene for hele oppbyggingen av badet ble betydelig dyrere enn hvis hun hadde fått totalentreprise fra en seriøs tilbyder.

Så ikke la deg lure av forlokkende tilbud! Ta heller et skritt tilbake og se til å ha en god dialog med entreprenøren. Selv om tilbud kan virke i dyreste laget for deg, så har de aller, aller fleste seriøse tilbydere alle aspekter med i utarbeidelse av et tilbud, slik at du slipper uforutsette kostnader.

Del.