loader image

Tenk deg at du står i et prøverom i en klesbutikk. Du skal kjøpe deg en ny bukse, og du har tatt med deg én du falt pladask for; det var rett modell og den var kjempefin å se på. Med iver tar du den på deg, storfornøyd med at du kanskje slapp unna med en lang handletur denne gangen. Etter å ha hatt den på deg en liten stund oppdager du feil med sømmer, knapper som nesten detter ut og ikke minst det at den overhodet ikke kjentes så behagelig ut på som du trodde den ville gjøre. «Jaja, den så jo veldig fin ut da, men jeg kan jo ikke kjøpe en bukse med så mange feil og mangler», tenker du.

Så du går videre til neste butikk. Du prøver en ny bukse, tenker etter, kjenner, men ingen av buksene du prøver var egentlig helt rett for deg. Så du drar hjem, tomhendig. Uka etterpå besøker du kanskje et par andre butikker, prøver, tenker og kjenner igjen og til slutt kjøper du deg ei ny bukse. Glad og fornøyd går du fra butikken du endte opp i, med en bukse som er helt perfekt og akkurat sånn du ville ha den.

Hvorfor denne sammenligningen med buksekjøp, lurer du kanskje på. Poenget her er tid. Og at du som regel vet hva du skal se etter. Tid er mangelvare når du skal kjøpe bolig. Du har i de aller fleste tilfellene kun én sjanse til å besiktige eiendommen og huset du skal kjøpe, og på den tida skal du ta et valg som får stor betydning for livet og økonomien din.

Så hvordan kan du egentlig vite at du har tatt rett valg, uten at du ordentlig verken får prøvd og kjent etter? Beliggenhet, utseende, planløsning er én ting, og det kan man gjerne gjøre seg opp en mening om via prospekt og på selve visningen. Men hva med det du IKKE ser? Hva om det blir som med bukseprøvinga – det ser kjempeflott ut, men ved renovering/oppussing finner du feil og mangler som du ikke så ved første øyekast?

Til slutt en ting jeg vil du skal tenke på: Bukser kjøpt på impuls kan man faktisk returnere innen en gitt frist. Boliger, derimot…

Share.